شبکه فیبر نوری
رای دهید post

اگر به صنایع دریایی و پزشکی و سیستم های دفاعی دقت کنید، اجرای شبکه فیبر نوری برای همه آنها یک الزام محسوب می شود و به نوبه خود کاربرد زیادی دارد. اما سوال اینجاست که اجرای شبکه فیبر نوری به چه شکلی صورت می گیرد و آیا نیاز به رعایت استانداردهای خاصی است یا خیر؟

شبکه فیبر نوری

 

استانداردهای شبکه فیبر نوری در یک نگاه

به طور کلی می دانیم که فیبر نوری سرعت بالاتری به نسبت کابل های مسی برای انتقال اطلاعات دارد و این روزها سرعت یک پارامتر مهم محسوب می شود. جنسی که برای فیبر نوری در نظر گرفته می شود معمولاً شیشه ای و شکننده است. به طور کلی استانداردهایی که برای اجرای شبکه فیبر نوری می بایست رعایت شود بسیار مهم است پس در ابتدای مقاله سعی می کنیم نگاهی اجمالی به استانداردهای لازم داشته باشیم.

مثلاً برای اجرای شبکه فیبر نوری نیاز به استاندارد کابل کشی است و مسیر کابل ها باید به درستی انتخاب شده باشد. از سوی دیگر نیاز است که سربندی اتصالات به دقت صورت بگیرد. در صورتی که خطا در سربندی ایجاد شود خطرات زیادی ممکن است رخ دهد و مشکل ساز شود.

از سوی دیگر موضوع مربوط به جوش فیوژن از موضوعاتی است که بارها به آن تاکید شده است. در نهایت می بایست از بهترین تجهیزات برای شبکه فیبر نوری استفاده کرد و به طور کلی همه این موارد بخش مهمی از اجرای شبکه فیبر نوری محسوب می شود.

نصب کابل ها باید توسط افراد خبره صورت بگیرد. مثلاً برخی از کابل ها شرایط خم شدن زیاد ندارند و اگر شخصی که برای کابل کشی انتخاب می شود شناخت خوبی از کابل ها نداشته باشد قطعاً مشکلات زیادی ایجاد خواهد شد.

در ابتدای مقدمه اشاره کردیم که کابل فیبر نوری خاصیت شکنندگی دارد بنابراین نباید در معرض آسیب قرار بگیرد. به طور کلی این کابل ها هم در مدل های بدون محافظ و ارزان قیمت عرضه می شوند و هم نوع محافظ دار آنها وجود دارد که مقاومت بیشتری در برابر خمیدگی دارد.

شبکه فیبر نوری

 

کابل کشی فیبر نوری چند نوع است؟

اگر بخواهیم اجرای شبکه فیبر نوری را به طور دقیق توضیح دهیم در ابتدا نیاز است که انواع کابل کشی فیبر نوری را بشناسیم به طور کلی دو سبک کابل کشی مطرح است. سبک اول در داخل ساختمان صورت می گیرد و به آن INDOOR گفته می شود و سبک دوم مربوط به بیرون از ساختمان است و OUTDOOR نامیده می شود. در سبک بیرون از ساختمان هم می توان کابل کشی زمینی را ارزیابی کرد و هم کابل کشی هوایی را مدنظر قرار داد.

 

 

 

قدم به قدم تا کابل کشی فیبر نوری

چون یکی از مراحل مهم شبکه فیبر نوری، کابل کشی است ما این بخش را به طور کلی برای همین موضوع در نظر گرفته ایم تا ابهامات در این زمینه برطرف شود.

مرحله اول: در ابتدا نیاز است که ایمنی لازم سنجیده و ایجاد شود. به طور کلی در کابل کشی های فیبر نوری بخشی از کار در ارتفاع بوده و یا زیر زمین است و نیاز است که کارگر ایمنی لازم را داشته باشد. این بخش ها به طور کلی بسیار حادثه خیز هستند و نیاز است که نکات لازم ایمنی رعایت شود. از سوی دیگر می بایست ابزار آلات و ادوات تامین کننده ایمنی نیز به درستی انتخاب و اجرا شود. مثلاً عینک مخصوص و دستکش های ضد ضربه از موارد مهم هستند.

مرحله دوم: پس از اینکه ایمنی لازم برقرار شد، نوبت به حمل و تحویل کابل می رسد که پروسه مهمی است. به طور کلی نیاز است که کابل ها توسط ماشین های مخصوص به محل پروژه فرستاده شوند. عملیات بارگیری می بایست به درستی صورت بگیرد و توسط تجهیزات حمل مناسب انجام شود این رویکرد سبب می شود تا کوچکترین آسیبی به کابل ها وارد نشود.

از سوی دیگر نیاز است که فیبر در ماشین حمل به درستی محکم شود و پیاده سازی و حمل تا محل اجرا نیز توسط کادر اجرایی و با دقت بالایی صورت بگیرد یعنی کابل ها نباید درگیر هیچ نوع ضربه خاصی باشند در غیر این صورت کابل دچار آسیب می شود.

پس از آن نیاز است که محل نصب کابل ها به دقت بررسی شود. یعنی مشکلاتی از قبیل کشیدگی و پارگی نباید وجود داشته باشد.

مرحله سوم: حال نیاز است که نقشه خوانی صورت بگیرد و مسیر کابل کشی به دقت تعیین شود. این بخش از شبکه فیبر نوری بسیار مهم است. در واقع پیش از اینکه عملیات کابل کشی انجام شود می بایست موانع احتمالی در مسیر اجرای پروژه به طور کلی و اصولی کامل شود و البته که نیاز است شبکه فیبر نوری نیز ارزیابی شود.

مرحله چهارم: بستری که قرار است کابل کشی صورت بگیرد به طور کلی شامل مسیر زمینی، هوایی و یا داخل ساختمان است و هر یک باید به دقت بسترسازی شوند. در واقع وقتی تایید بستر صورت گرفت شرایط برای کار مهیا می شود اما اگر بستر تایید نشد نیاز به بستر سازی مجدد بوده و این موضوع اهمیت بسیار زیادی دارد.

مرحله پنجم: این مرحله مربوط به نصب کابل فیبر نوری است و به طور کلی می بایست نصب بر اساس راهنمایی که توسط تولید کننده کابل صورت گرفته است انجام شود. کابل های موجود مصارف خاص خود را دارند و برای جلوگیری از کوتاهی کابل و اتصال نیاز است که طول مسیر اندازه گیری شود. از سوی دیگر نیاز است که کابل طی یک مرحله کشیده شود و موانع نیز به شکل کامل برداشته شود.

شبکه فیبر نوری

 

مثلاً نکته ای که بارها به آن اشاره شده است اینکه کابل فیبر نوری و سیم مسی نباید در یک بستر قرار بگیرند این موضوع به دلیل وزن زیاد کابل مسی است و به طور کلی سبب آسیب رساندن به فیبر نوری می شود پس همه این موارد در قوانین اجرای شبکه فیبر نوری اهمیت دارد.

در اجرای شبکه فیبر نوری نباید کابل ها به هم پیچیده شوند چون مشکلات زیادی ایجاد می شود حتی اجازه از بین بردن روکش کابل نیز باید در ابتدا از تولیدکننده گرفته شود. شرکت رسا صنعت آپادانا تمام تلاش خود را کرده است که اجرای شبکه فیبر نوری به دقت صورت بگیرد و خوشبختانه به قوانین جدید اشراف کامل دارد.

 

 

 

طراحی شبکه فیبر نوری به چه صورت است؟

حال که در مورد قوانین کابل کشی فیبر نوری صحبت شد وقتش رسیده تا پروسه طراحی فیبر نوری را به طور دقیق بررسی کنیم. از یاد نبرید که هر گام باید به دقت و بر اساس شرایط پروژه در نظر گرفته شود.

 

مرحله انتخاب بستر ارتباطی در اجرای شبکه فیبر نوری

اولین گام برای اجرای شبکه فیبر نوری، انتخاب بستر ارتباطی مناسب شبکه دیتا است. به طور کلی بسترهای مختلفی وجود دارد، مثلاً ارتباط بی سیم وایرلس، مایکروویو، فیبر نوری، کابل شبکه و … . اما بررسی های صورت گرفته توسط سایت ایران پسیو نشان می دهد که بهترین روش برقراری ارتباطات سریع، کابل هایی هستند که هم کیفیت خوبی دارند و هم سرعت را تضمین می کنند. بنابراین انتخاب بستر گام اول است.

 

 

بررسی مسافت بین نقاط ارتباطی

پس از اینکه بستر مناسب برای اجرای شبکه فیبر نوری در نظر گرفته شد، نوبت به محاسبه مسافتی است که بین نقاط ارتباطی وجود دارد. به طور کلی طبق استاندارد موجود فاصله بین نقاط ارتباطی روی کابل شبکه می بایست در نهایت 90 متر باشد. در صورتی که فضا به شکلی بود که مسیر بیشتری نیاز به اجرای شبکه داشت می بایست از فیبر نوری مخصوص یا شبکه وایرلس برای برقراری ارتباط استفاده شود.

 

بررسی سرعت مورد نیاز برای انتقال دیتا

در قوانین اجرای شبکه فیبر نوری یکی از موارد پر اهمیت سرعتی است که قرار است به واسطه آن دیتا انتقال یابد. به طور کلی نوع تجهیزاتی که در بستر اجرای شبکه در نظر گرفته می شود روی سرعت آن تاثیر زیادی می گذارد و سبب می شود تا اجرای شبکه به بهترین نحو صورت بگیرد و اثر بخشی خاصی داشته باشد.

 

بررسی پایداری بستر ارتباطی

پایداری در اجرای شبکه فیبر نوری بسیار مهم است. در واقع نوع بستر ارتباطی می بایست از نظر پایداری سنجیده شود. اینطور که شرکت رسا صنعت آپادانا بررسی کرده است، شبکه های کابلی پایداری بیشتری به نسبت وایرلس دارند و البته که فیبر نوری در این راستا امتیاز خوبی کسب کرده است.

مثال جالبی که در این راستا می توان زد این است که امواج الکترومغناطیسی به طور کلی روی سرعت وایرلس تاثیر منفی میگذارند و این موضوع سبب می شود تا افت سرعت صورت بگیرد.

اگر مسیر کابل شبکه با کابل های پست برق یکی باشد احتمال افت سرعت بسیار زیاد است در صورتی که این موضوع برای فیبر نوری دیده نمی شود و شرایط بسیار کارآمدی وجود دارد.

 

شبکه فیبر نوری

 

محاسبه هزینه اجرا

به طور کلی نمی توان یک عدد ثابت به عنوان هزینه اجرای شبکه فیبر نوری در نظر گرفت اما هزینه ها بر اساس شرایط محیطی تغییر می کند. هزینه ها به واسطه موقعیت فیزیکی، میزان کابل کشی و همینطور تجهیزات امنیتی کم یا زیاد خواهد شد اما بدانید که هزینه اجرای شبکه فیبر نوری به نسبت کابل مسی بیشتر است!

 

بررسی کنید که آیا طرح قابلیت اجرا دارد؟

یکی از موضوعاتی که بسیاری از افراد فراموش می کنند این است که نمی دانند آیا اجرای شبکه فیبر نوری به طور کلی در محیط مورد نظر قابل قبول است یا خیر. مثلاً یک طرحی روی کاغذ کشیده شده و به تایید می رسد اما پس از آن موانع فیزیکی و جغرافیایی و حفاظتی و امنیتی اجازه عملی سازی طرح مورد نظر را نمی دهند این موارد باید در ابتدا سنجیده شود و تایید نهایی آن صورت بگیرد.

 

بررسی تعمیرات و نگهداری

به هر حال هر شبکه ای که اجرا می شود نیاز به تعمیرات و نگهداری دارد و می بایست پیش بینی های لازم در مورد هزینه های تعمیرات در آینده صورت بگیرد. تعمیرات و نگهداری شبکه ها بر اساس مدل هایی که دارند سنجیده می شوند و این رویکرد کمک می کند تا سطح اجرایی به دقت ارزیابی شود.

 

 

 

سوالات رایج

آیا انتخاب نوع کابل فیبر نوری در اجرای شبکه فیبر نوری مهم است؟

قطعاً بله! دقت کنید که به طور کلی انتخاب نوع کابل سبب می شود تا عملیات به درستی پیش برود. در یک بررسی کلی مشخص شده است که کابل های فیبر نوری در دو دسته تقسیم شده اند. دسته اول کابل های “لوز تیوب” نامیده می شوند و دسته دوم نیز “تایت بافر” نام دارند.

 

تفاوت کابل لوز تیوب و تایت بافر در چیست؟

کابل های لوز تیوب به طور کلی استحکام بالایی در برابر فشار کششی و رطوبت دارند و مقاومت آنها زیاد است. در این کابل ها به طور کلی یک لوله پلاستیکی یا روکش استفاده شده است. در نصب این کابل ها برای جلوگیری از فشار نیاز به فیبر مخصوصی است.

 

آیا انتخاب مسیر در طراحی شبکه فیبر نوری مهم است؟

هرچه مسیری که انتخاب می شود کوتاه تر باشد در هزینه ها تاثیر بهتری داشته و هزینه ها کاهش پیدا می کنند و به نوعی صرفه جویی صورت می گیرد. البته که مسیر کوتاه به سرعت بیشتر انتقال دیتا نیز کمک می کند. نکته مهمی که باید به آن دقت کنید این است که کابل ها می بایست از مسیر هایی عبور داده شوند تا کمتر در معرض آسیب و قطعی قرار بگیرند و این موضوع کمک می کند تا اجرای شبکه فیبر نوری دقیقتر و اصولی تر صورت بگیرد.

 

 

کلام آخر

همانطور که گفته شد اجرای شبکه فیبر نوری حتی برای مخابرات نیز ارزشمند است. به طور کلی جریان شبکه فیبر نوری با مفصل فیبر نوری متفاوت است اما ممکن است یکی از تجهیزات لازم محسوب شود. هرچه اجرای شبکه فیبر نوری بهتر صورت بگیرد نویز شبکه کمتر می شود و به طور کلی در انتخاب انواع کابل فیبر نوری بسیار مهم است که نوع مناسبی انتخاب شود تا جلوگیری از نویز در شبکه با اطمینان بیشتری صورت بگیرد.

اگر قوانین شبکه فیبر نوری به درستی رعایت شود اثربخشی کابل بیشتر خواهد بود و به طور کلی سبب می شود که پایداری بیشتری داشته باشد و این موضوع از هزینه ها کاسته و در نهایت نگهداری را آسانتر می کند. نکته آخر اینکه اگر کار به کاردان سپرده شود می تواند بهترین شرایط را فراهم سازد و هیچ مشکلی دیده نمی شود. در اجرای شبکه فیبر نوری ریسک نکنید و شرایط را بسنجید.

 

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.