انواع کابل فیبر نوری
3/5 - (2 امتیاز)

دسته بندی که برای کابل فیبر نوری در نظر گرفته می شود متفاوت است. مثلاً انواع کابل فیبر نوری از نظر اشعه گذرنده، محیط، نوع مواد و هسته دسته بندی می شود.

 

کابل فیبر نوری از نظر نوع مواد

اولین دسته بندی که ایران پسیو تشخیص داده تا معرفی شود، مواد و ساختار انواع کابل فیبر نوری است که قطعاً با هم فرق دارد.

  • کابل فیبر نوری شیشه ای:

این کابل ها از جنس فیبر بسیار ظریفی هستند یعنی چیزی به اسم تقسیم یا برش برای این مدل از کابل ها معنا ندارد. جنس فیبر شیشه ای است و نمی توان آن را در گروه کابل های انعطاف پذیر قرار داد چون انعطاف پذیری بسیار کمی دارند. نوع اتصالات و همینطور آداپتوری که برای کابل فیبر نوری شیشه ای استفاده می شود متنوع است و عملکرد خوبی در برابر حرارت بالا دارد. بررسی ها اینطور مشخص کرده است که این کابل در برابر استرس مکانیکی وضعیت خوبی از خود نشان می دهد.

کابل فیبر نوری شیشه ای

 

  • کابل فیبر نوری پلاستیکی:

برای تولید این مدل از کابل ها از یک سری مواد پلیمری خاص استفاده شده است که سبب می شود سرعت انتقال داده بیشتر شود. معمولاً از کابل فیبر نوری پلاستیکی برای دکوراسیون و تزئینات این چنینی استفاده می شود و مصارف خانگی بالایی دارد. این فیبر ها معمولاً 1 میلی متر هستند و سبب انتقال آسان و سریع نور می شوند. معمولاً این فیبرها با نور سبز یا قرمز همراه هستند.

 

  • کابل فیبر نوری سیلیکا:

جنس سیلیکا، نوع جدیدی از کابل فیبر نوری است که از روکش های پلیمری برای روی آن استفاده می شود و به طور کلی انعطاف پذیری بالایی در خمش دارد و البته که حساسیت آن نسبت به کرنش زیاد است. این کابل ها ضریب منفی در گرماسنجی دارند و سازگاری زیادی با زیست محیط خواهند داشت.

 

انواع کابل فیبر نوری از نظر حالت

دو حالت کلی برای کابل فیبر نوری در راستای اشعه گذرا از ان دیده می شود، مورد اول تک حالته و مورد دوم چند حالته است:

کابل فیبر نوری تک حالته: کابل های تک حالته که مشهور به سینگل مود هستند معمولاَ هسته های کوچکی دارند و میزان 6 میکرون برای هسته آن در نظر گرفته شده است. نور لیزر برای فیبرهای نوری به صورت مادون قرمز بوده که دارای طول موجی تا 1550 نانومتر است. به طور کلی این مدل از فیبر نوری می تواند تا 70 کیلومتر را پوشش دهد.

کابل فیبر نوری چند حالته: این مدل از کابل ها دارای هسته هایی با قطر 62 میکرونی هستند که به نسبت مدل اول بزرگتر بوده و سبب می شود که نور مادون قرمز حاصل از دیود نوری از آن عبور نماید.

کابل فیبر نوری تک حالته و چند حالته

انواع کابل فیبر نوری بر اساس نوع ضریب شکست

دسته بندی دیگری که برای کابل فیبر نوری دیده می شود بر اساس ضریب شکست است که در واقع مربوط به ترکیبی از مواد هسته هستند.

  • کابل با ضریب شکست پله ای: این مدل از فیبرها مشهور به استپ ایندکس هستند و به طور کلی روال کارشان به صورتی است که در ابتدا لایه هسته به واسطه ضریب شکست مشخصی ارزیابی می شود و سپس یک لایه روکش با ضریب شکست کمتر اجرا می شود. دلیل نامگذاری این کابل به اسم پله ای، همان تفاوت پلکانی بین هسته و روکش است.

 

  • کابل با ضریب شکست تدریجی یا مرحله ای: نوع دوم از کابل های فیبر نوری با ضریب شکست مرحله ای یا تدریجی فعالیت می کنند. ضریب شکست برای هسته به آرامی صورت می گیرد و مرزی که بین هسته و روکش است به صورت منحنی های شکسته هستند و سطح آینه ای ایجاد نمی شود.

ضریب شکست

انواع کابل فیبر نوری بر اساس محیط

کابل های فیبر نوری بر اساس محیط اجرایی به دو دسته بیرون ساختمان یا outdoor و درون ساختمان یا Indoor تقسیم می شوند.

کابل outdoor:  این مدل از کابل ها بین ساختمان ها ارتباط ایجاد می کند و بیرون از ساختمان استفاده می شود و به طور کلی فاصله 10 متری تا داخل ساختمان برای آن گزارش شده است. البته در سایت ایران پسیو این کابل ها با عنوان کابل خاکی نیز شناسایی شده اند. مدل های متنوعی از این کابل ها وجود دارد که هر یک شاخص های مربوط به خود را دارند.

کابل فیبر نوری indoor: این مدل از کابل فیبر نوری، در داخل ساختمان استفاده می شوند و محافظ های فیزیکی خاص خود را دارند. به طور کلی تیوب هایی از کابل بین 6 الی 144 تیوب اجرا می شود و برای تیوب به طور متوسط 24 فیبر نوری اجرا می شود. در هر تیوب از ژل بی رنگ استفاده شده است تا میزان انعطاف پذیری کار بیشتر شود.

خوشبختانه این مدل از کابل ها مقاومت خوبی در برابر ضربه دارند. این کابل ها به صورتی طراحی شده اند که مقاومت خوبی در برابر خمش دارند و همینطور در برابر آتش سوزی نیز هیچ مشکلی نخواهند داشت. ظرافت بالایی دارند و هرگز گاز سمی از خود تولید نمی کنند.

کابل فیبر نوری

انواع کابل فیبر نوری loose tube

کابل هایی که در داخل خود نوعی ژل دارند تا اجازه فاصله گذاری لازم بین هسته مرکزی و جداره داده شود، loose tube هستند. این کابل ها به صورتی طراحی شده اند که در زمان خمش می تواند کابل را حرکت داد تا به هسته مرکزی فشاری وارد نشود. این کابل ها در دو سبک central و stranded طراحی می شوند. مدل های سنترال به صورت لوله های توخالی هستند که فیبر نوری در داخل آنها قرار می گیرد و ژل تیروکسین دقیقاً در اطراف آنها وجود دارد.

مدل دوم به صورت چندین لوله توخالی هستند که فیبر نوری در داخل آنها قرار می گیرد. این محصول عایق مقاومت خوبی است. به عنوان مثال:

کابل فیبر نوری کانالی OCUC و کابل فیبر نوری دفنی OBUC

 

سه اصطلاح مهم در مورد کابل فیبر نوری

شاید دانستن سه اصطلاح زیر برای شما هم جالب باشد. در مورد انواع کابل شبکه و کابل فیبر نوری یک سری اصطلاح مهم وجود دارد که با داشتن اطلاعات کافی در مورد آنها می توان انتظار داشت که کار بهتر پیش برود.

  • زره: اولین اصطلاحی که شاید بارها شنیده باشید زره است که در واقع به نوعی پوشش فلزی اشاره می کند که در بخش خارجی لایه فیبر قرار گرفته است و به طور دقیق تر در زیر ژاکت قرار دارد و کمک می کند تا محافظت از لایه های داخلی فیبر به خوبی صورت بگیرد. کاربرد این مورد در محیط های Outdoor  می باشد.

 

  • مهار: مهار به سیم بکسلی گفته می شود که زیر ژاکت و یک طرف از فیبر واقع شده است و از ان برای بستن کابل به تیر استفاده می شود این قطعه مخصوص فیبرهای هوایی است و شاخص های مربوط به خود را دارد. مهار ها معمولا برای کابل های فیبر نوری دراپ و فیبر نوری هوایی مورد استفاده قرار می گیرد.

 

  • ضد جونده: قابلیتی است که کمک می کند سیم ها دچار برش یا پارگی و یا ساییدگی توسط جوندگان نشوند به این ترتیب قابلیت ضد جوندگی کاملاً اجباری برای اجرای کابل فیبر نوری است.

 

کابل فیبر نوری ژله فیلد خاکی چیست؟

کابل های نوری ژله فیلد خاکی بیشتر مربوط به زیر ساخت شهری است و در داخل خاک قرار می گیرد. این کابل ها از جنسی هستند که نیاز به هیچ بسترسازی ندارند. نوعی ماده چسبناک مثل ژله برای این کابل ها اجرا شده است که سبب جلوگیری از نفوذ آب و رطوبت باشند. این کابل ها دارای محافظت مخصوصی برای نور استیل دندانه اره ای هستند. در ایران این کابل ها به OBFC شناخته می شوند.

 

کابل فیبر نوری خشک خاکی چیست؟

این مدل از کابل فیبر نوری ساختاری متفاوت از مورد قبل دارد و بدون ژله طراحی شده است و به طور کلی در برابر نفوذ رطوبت استفاده می شوند. یک سری نوارهای جاذب در کابل طراحی شده است که سبب ترشح بهتر رطوبت می شود. این کابل ها به جای ژله از نوار خاصی استفاده کرده اند که نقش محافظتی دارد. در ایران این کابل ها به OBUC شناخته می شوند.

 

انواع کابل فیبر نوری هوایی مهاردار

سه سبک از کابل فیبر نوری هوایی وجود دارد که سبک اول به صورت ژله فیلد هستند و برای مناطق روستایی استفاده می شوند و در آنها از 7 رشته فولاد گالوانیزه استفاده شده است که بهم تابیده اند.

دسته دوم به صورت کابل نوری مهاردار هوایی خشک هستند که برای مناطق باران خیز مناسب هستند و در اجرای آنها از نخ و نوار جاذب استفاده شده است و دسته سوم شامل کابل نوری مهاردار هوایی با زره هستند که برای مناطقی مناسب است که احتمال تیراندازی توسط شکارچیان در آن زیاد است و از روکش های فولادی برای آن به صورت دندان اره ای استفاده می شود.

سبک چهارمی نیز وجود دارد که البته کاربرد کمتری دارد. این سبک دارای روکش های مقاوم ضد ترک هستند که به صورت بدون ژله یا خشک هستند و برای حفاظت در مقابل نفوذ رطوبت از نوار جاذب استفاده می شوند. این محصول کیفیت بالایی دارد و در مجاورت کابل های فشار قوی استفاده می شود و البته که سطح نیروی کششی کابل زیاد است.

 

کلام آخر

 

انواع کابل

 

کابل فیبر نوری با پچ کورد فیبر نوری متفاوت است البته که هر یک از ماژول فیبر نوری بر اساس موقعیت پروژه سنجیده می شود تا انتخاب خوبی کابل صورت بگیرد. مثلاً پچ پنل فیبر نوری خود در سه دسته قرار گرفته است. بررسی ها اینطور مشخص می کند انواع کابل شبکه به نسبت کابل های فیبر نوری تنوع بیشتری دارند البته شاید شرایط تغییر نماید.

 

2 پاسخ

تعقیب

  1. […] توضیحات داده شده در انواع کابل های فیبر نوری اطلاعات توسط پرتوهای نور انتقال پیدا می‌کنند. […]

  2. […] سوی دیگر کابل های فیبر نوری وجود دارد که از شیشه ساخته شده است و به واسطه امواج […]

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.